lauantai 13. maaliskuuta 2021

HÄTÄTILAA PANDEMIAN PÄÄLLE

Vihreiden Sari Hyytiäinen teki valtuustoaloitteen ilmastohätätilan julistamiseksi Kouvolaan. Tämän johdosta kaupungin hallitus kysyi rakennus- ja ympäristölautakunnalta, että onko Kouvolassa hätätila. Lautakunta vastasi äänin 5 puolesta ja 3 vastaan, että Kouvolassa on hätätila ja siitä tulee laatia julistus. Vastustin ja jätin eriävän mielipiteen.

Ilmastonmuutos on vakava asia ja uhka. En kiellä. Ymmärrän hyvän tarkoituksen, mutta näillä julistuksilla ei ole konkreettisia vaikutuksia. Kouvolalla ei ole edes resursseja asian edistämiseen, mutta aikaa ne voivat viedä, jos tähän pätkäistään työryhmä päälle.

Hätätilaa ei tule julistaa Kouvolaan kevyesti markkinointi mielessä tai julkisuuskuvan parantamiseksi, vaikka muut suurkaupungit kuten Lontoo, Pariisi, Rooma ja Madrid niin tekevätkin. Paljonko ilma siitä paranee tai montako uutta asukasta saamme julistamalla hätätilan sadaksi vuodeksi? Tai maailmanloppuun saakka, jota en tietenkään toivo.

Tekopyhä ilmastohätätilajulistus ei helpota eikä auta muutenkin raskaana pandemia aikana, vaan lietsoo paniikkia ja maailmanlopun tunnelmaa. Se saattaa kannustaa jopa elokapina tyyliseen toimintaan.

On aloitteesta mitä mieltä tahansa, niin ajoitus on ainakin huono. Paitsi, että se palvelee Vihreät puolueen kuntavaalikampanjaa. Sulkutilan, kokoontumisrajoitusten ja konkurssien lisäksi meitä raskautetaan vielä ilmastohätätilalla. Jotain rajaa!

Ymmärrän, että hyveellisyyttä ja myötätuntoa on helpompi osoittaa globaaleille asioille. Mielestäni parempia hätätilan aiheita ovat mm. asunnottomuus, leipäjonot, lastensuojelun resurssit tai vaikka yrittäjien asema pandemiassa.

Ilmastopolitiikkaan tarvitaan suhteellisuudentajua. Suomen hiilineutraalitavoite on maailman kunnianhimoisin, mikä on hullun rohkeaa. Ja Kouvola laittaa vielä paremmaksi. Se on sitoumuksineen Suomessa kolmen kärjessä.

EU-maita tiukemmassa biopolttoainetavoitteessa, korkeammassa polttoaineen hinnassa ja turpeenkäytön alasajossa ei ole mitään järkeä. Ylikierroksilla käyvä ilmastoposeeraus on uhka suomalaisten hyvinvoinnille. Suomalainen autoilija ja liike-elämä maksaa tästä kovan hinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kukaan ei ole valmis luopumaan mistään

Julkisesta  keskustelusta tulee vaikutelma, että valtio ei saa leikata keneltäkään, ei mistään, eikä milloinkaan. Säästäminen ja leikkaukset...