tiistai 18. huhtikuuta 2023

Palokuntaharrastus sopii kaikille

 Monet harrastukset ovat taloudellisesti monen lapsiperheen ulottumattomissa. Se ei ole ihme, sillä lapsiköyhyys on kasvava ongelma.

Harrastuksen puute, yksinäisyys ja köyhyys ovat merkittäviä lasten ja nuorten syrjäytymisen syitä, joita koronapandemia vielä pahensi. Syrjäytymisellä on kova hinta inhimillisesti ja taloudellisesti, eikä se ole aina perheiden omaa syytä. Syrjäytymistä ei taklata yhdellä keinolla, mutta hyvillä harrastuksilla on iso ennaltaehkäisevä merkitys.

Onneksi on matalankynnyksen harrastuksia, jotka eivät maksa harrastajalleen mitään. Ainakaan, jos ei huomioida vanhempien ajankäyttöä ja matkakuluja. Tälläinen on mm. palokuntien nuorisotoiminta, jota tarjoaa sopimuspalokuntien (VPK:n) laaja verkosto myös Kymenlaaksossa.

Tätä harrastusta ei ratkaise vanhempien lompakko, eikä pääsykokeet. Mutta vanhempien kannustus ja ohjaus voi olla ratkaisevaa, sillä kaikki lapset ja nuoret, tytöt ja pojat ovat lähtökohdista riippumatta tervetulleita kannustavaan yhteisöön. Palokuntanuorissa saat varmasti ystäviä. Kaikki ovat riittävän hyviä oppimaan kansalaistaitoja arkielämän yllättäviinkin tilanteisiin ja palokunnan toimintoihin.

Sopimuspalokuntien (VPK:n) nuoriso-osastoissa järjestetään harrastustoimintaa pääsääntöisesti 7–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Yli 16-vuotiaat voivat siirtyä mukaan hälytys- tai harrastusosaston toimintoihin.

Toiminta on laajaa ja monipuolista. Nuorisotoiminta sisältää viikkoharjoituksia, leiri- ja virkistystoimintaa, koulutuspolkuja ja kansainvälistä nuorisotoimintaa.

Vanhempi, huoltaja tai nuori itse voivat ottaa yhteyttä lähimpään sopimuspalokunnan (VPK:n) yhteyshenkilöön ja laittaa alulle jopa koko elämää viitoittavan harrastuksen. Näin turvataan tulevaisuudessa pelastustoimen lähipalveluja Kymenlaaksossa.

Palokuntaharrastuksessa voi edetä vaikka kuinka pitkälle, eikä ole harvinaista, että harrastuksesta tulee arvostettu pelastajan ammatti. Nuori voi koluttautua ammattiin, jossa inhimillisyys ja toisten auttaminen ovat kaiken tekemisen keskiössä.

 

Ukko Bamberg                                                                                       Markku Leinonen

turvallisuuslautakunnan pj.                                                  palokunnan päällikkö

Kymenlaakson hyvinvointialue                                              turvallisuuslautakunnan varapj.

Kymenlaakson hyvinvointialue

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kukaan ei ole valmis luopumaan mistään

Julkisesta  keskustelusta tulee vaikutelma, että valtio ei saa leikata keneltäkään, ei mistään, eikä milloinkaan. Säästäminen ja leikkaukset...